Banca de alimente

Pe fondul impactului crizei economice mondiale şi al creşterii preţurilor la produsele alimentare, Banca de Alimente a Crucii Roşii Române reprezintă o soluţie imediată de ajutorare a persoanelor fără venituri sau cu venituri foarte mici. Proiectul este o iniţiativă a Crucii Roşii Române, preluată după modelul unor proiecte similare derulate cu succes, în ţări din Uniunea Europeană, precum şi in SUA şi Canada. 

Proiectul Banca de Alimente presupune colectarea de alimente neperisabile în depozitele Crucii Roşii prin donaţii/sponsorizări, stocarea lor şi distribuirea acestora către persoanele vulnerabile din Bucureşti şi din ţară. Distribuţia alimentelor se va face pe baza anchetelor sociale efectuate de către filialele de Cruce Roşie precum şi de către DGASPC-urile de sector sau din judete. Pentru inceput, proiectul va fi implementat în 13 localităţi din ţară: Arad, Brăila, Braşov, Bucureşti, Buzău, Cluj, Constanţa, Focşani, Iaşi, Oradea, Piteşti, Sibiu şi Suceava.
 

Banca de Alimente este un pas important în asigurarea hranei persoanelor care nu-şi pot procura alimentaţia zilnică prin eforturi proprii.
 

Având în vedere complexitatea şi rezultatele vizate în acestui proiect, Crucea Roşie Româna considera esenţială implicarea cât mai multor parteneri, din diferite sectoare ale societăţii româneşti: instituţii guvernamentale, mass media, producatori şi distribuitori de alimente, ONG-uri, cetăţeni cărora le pasă de semenii lor.
 

Până în prezent, în proiect s-au implicat:
 
Televiziunea Română care este partenerul Crucii Roşii Românii în organizarea unui eveniment televizat de colectare de fonduri pentru Banca de Alimente.
Radiodifuziunea Română, care oferă spaţiu de emisie pentru promovarea proiectului Banca de Alimente;
Oficiul Central de Stocare pentru Situaţii Speciale Bucureşti care a oferit spaţiul de depozitare al alimentelor;
Carrefour România care oferă spaţii în magazinele de tip supermarket în 13 localităţi din ţară pentru amplasarea de recipienţi de colectare a alimentelor cumparate şi donate de către cetăţeni;
Mega Image care oferă spaţii în 44 de magazine de tip supermarket în Bucureşti şi Constanţa pentru amplasarea de recipienţi de colectare a alimentelor cumpărate şi donate de către cetăţeni;
Banca Comercială Română care a oferit o donaţie de 10 000 de euro şi implementarea sistemului de donaţii on - line pe site-ul Crucii Roşii Române;
Banca BRD – Groupe Societe Generale care a oferit o donaţie de 10 000 de euro;
DE SILVA Intermed SRL care oferă o donaţie de 10 000 de euro în alimente neperisabile;
Companiile de telefonie mobilă Cosmote, Orange şi Vodafone care a oferit gratuit numarul de sms 877, comun in toatete reţelele pentru donaţii de 2 euro/sms fără a percepe TVA.
 
Compania Romtelecom care va oferi un numar de telefon pentru donaţii de 2 euro/apel fără a percepe TVA;
Agenţia de publicitate LOWE care oferă sprijin în campania de promovare a proiectului Banca de Alimente.
 

„Carrefour Romania şi clienţii săi sunt fericiţi să participe la proiectul Banca de Alimente a Crucii Roşii Române. Cu siguranţă, clienţii noştri vor dona mâncare pentru familiile nevoiaşe vizate de această actiune. Suntem mândri să ne implicam într-o acţiune de o asemenea amploare şi ne bucurăm că activitatea noastră în mediul social se extinde la acest nivel", a declarat dna Andreea Mihai, director marketing Carrefour România.
 

Pentru a susţtine efortul financiar de implementare a proiectului Banca de Alimente, Crucea Roşie Romăna, împreună cu Televiziunea Română vor organiza în ziua de 26 septembrie 2009 un eveniment televizat de colectare de fonduri. Evenimentul Gala Crucea Roşie are ca scop colectarea de fonduri prin mai multe metode: donaţii în bani sau în natura din partea producatorilor şi distribuitorilor de alimente, colectarea de fonduri prin sms-uri şi apeluri telefonice cu valoare de 2 euro, licitaţii de obiecte. Gala Crucea Roşie va fi transmisă în direct atât pe postul naţional de televiziune, cât şi pe TVR Internaţional în intervalul orar 21.00 – 24.00. La eveniment vor participa personalităţi din diferite domenii: artişti, oameni de afaceri, sportivi, oameni din mass-media, precum şi sustinători şi colaboratori din ţară şi din străinătate, apropiaţi ai Crucii Roşii Române care vor sustine proiectul Banca de Alimente.
 

La conferinţa de presă de lansare a proiectul Banca de Alimente au participat: dna Mihaela Geoana - Presedinte Crucea Roşie Română, dna Margareta Pâslaru, voluntar de onoare al Crucii Roşii, reprezentanţi ai partenerilor şi ai sponsorilor Crucii Roşii în acest proiect: TVR, Carrefour, BRD, Mega Image, BCR.

Click aici pentru galeria foto